2011. június 11., szombat

On our way to Timbuktu


Háccóval, azúgyvót, hogy az ebben jártas barátaink (jelesül: Patri und Motor) rábeszéltek, hogy ha már Kijevbe költözünk családilag, akkor írjak már egy blockot. Mivel nem szoktam számlát adni (a mexikói vájlingbiznisz is még csak előkészületben), ezért eleinte idegennek tűnt a gondolat. De meggyőztek, hogy a blogírás manapság divatos, praktikus módja a kapcsolattartásnak (főleg, ha nem akarom mindenkinek ugyanazt 20x elmondani), és amúgy se lesz odakint semmi dolgom, úgyhogy mért ne írhatnék.
Hát most megláttyuk, mire jutok, mindenesetre megteszem az első bátortalan lépéseket (ezek már azok). Rögtön kezdetnek egy csendélet útközbenről:

Most éppen az anyósülésen (zdrasztvuj Katja Zsigmondova!) ülve írok, alig 95 km-re Kijevtől, egy kétnapos kocsikázás vége felé, amelynek során gazdagabbak és szegényebbek is lettünk, ami a tapasztalatokat illetve a pénztárcánkat illeti. Az például pozitív meglepetés, hogy a mintegy 1300km ukrán útszakasz nagy része kifejezetten jó állapotú aszfalt, sőt, már-már odáig megyek, hogy autópálya-szerű képződményről beszélhetünk elég sok helyen. Amiért mégsem lehet az otthon mexokott autópályát elképzelni, az az, hogy ez itt nem egy zárt pálya, hanem nyitott. Vagyis nincsenek külön fel- és lehajtók, a gyakran 2x2 sávos autópályán (ja, az M0 elbújhat, itt tankok is elférnének egymás mellett, amire lehet, hogy gondoltak is az építéskor) biciklisek és lovaskocsik is békésen közlekednek (előbbiek gyakran szemben is). Tókinabát ló: viszonylag sűrűn a semmi közepén zebrák tarkítják a pályát, amelyeken átmenni még senkit nem láttunk, a zebráktól távol viszont annál gyakrabban; lehet, hogy itt fordítva kell értelmezni ezt a dolgot, és csak a zebrán kívül szabad lelépni az úttestre? Fel- és lehajtók híján visszafordítók vannak, ami úgy néz ki, hogy időközönként a belső sávból a szemben lévő belső sávba (figyelem:  autópálya!) vissza lehet fordulni egy 180 fokos Barba-trükkel, kanyarodósáv nyista. Először nem értettem, hogy mért van kiírva az általunk már több órája elhagyott település egy visszafordító nyíllal karöltve, de aztán rájöttünk, hogy ezért: felmész a pályára, mész 2 km-t a céloddal ellentétes irányban, majd visszafordulsz és mész a cél felé. Ezzel a technikával mongyuk a Geisterfahrereknek segítenek, az biztos…
Meg kell állapíccsuk továbbá, hogy az egy m2-re eső háziállatok (lovak, tehenek, kecskék stb.) és rendőrök száma Ukrajnában igen jelentős, az eddigi legnagyobb, amit tapasztaltunk (ha a két csoportot összevonhatónak tekintjük, akkor valószínűleg világrekord közeli eredményt kapunk, legalábbis hátszélben, fedett pályán mindenképp). Mindkét fajtával találkoztunk gazdagon a két nap alatt, az előbbiekről íme egy illusztráció (hogy képet kapjatok, adok képet, hehe...)



Fontosnak tartottam különválasztani a háziállatokat a rendőröktől, mivel az előbbiek egyáltalán nem kértek tőlünk pénzt vagy „dokjumenti”, nem úgy, mint az utóbbiak. Adtunk is nekik bátran, az ukrán-magyar baráccság jegyében, összesen 2x300 hrivnyát (ez már a helyi pénznem, nem krákogtam, egyébként kb. 25Ft-ot ér 1 píz), záróvonal átlépéséért valamint gyorshajtásért. Mindkét esetben én voltam a sofőr, ami nyilván tiszta véletlen, ismerve vezetési szokásaimat, ezt bármelyikőtök megerősítheti (az ellenvélemények nem érdekelnek, úgyhogy ne strapáljátok magatokat). A kettőből az elsőre vagyok büszkébb, amikor egy hídon kamiont előztem, majd visszatérve a záróvonal számomra előírt oldalára, megpillantottam a völgyben egy kis házat, mely Radnótit juttatta eszembe, amikor rájöttem, hogy rendőrörs az, s a rendőr előtte áll, s integet. Az őrsre kénytelen-kelletlen betérve klasszikus hrabali kép fogadott: a fiúk uzsiztak, vajaskenyér, zsírpapír, felvágott, paprika, bicska, zsíros bajusz, izzatt tarkó, izzaccságfoltos hónajj, egyszóval minden megvolt (pálinkásüveget nem láttam, de biztos nem figyeltem eléggé). Aki elvette a papírjaimat, valószínűleg morcos volt a félbeszakatt uzsi miatt, mert odavágta azokat az asztalra, majd egy felháborodós nagyjelenet után durcásan kivonult az útra újabb áldozatok után kajtatva. Az egyik falatozó rendőr bácsi (ma ő játszotta a jó rendőrt) tört madzsarsággal jóindulatúan közölte, hogy gyorsan tegyek le az asztalra 500 hrivnyát, mielőtt a kolléga visszajön, mert nagyon megbántottam, és utána nem áll jót magáért. Na, ebből lett egy kis ecserizés után 300 a végeredmény, majd elváltunk békességben, baráccságban (bár sörözni azér nem fogunk összejárni asszem).
Ennyit az ideútról, jóéccakát gyerekek, a holnapi órára mindenki készüljön fel abból a témából, hogy miért fogyasztott Freud annyi kokaint, ami egy lónak is elég lett volna. (Aki elsőként megírja nekem, hogy ez melyik filmben volt, annak dedikálok egy Rock Café Kijev pólót, és a személyes kilátogatása alkalmával átadom neki.)

Tsókol apátok: Zoltán Lajosovics Arany-Tóth aka Pokk aka ATZ

11 megjegyzés:

  1. Hey ATZ komám, jól tetted, hogy belevágtál ebbe a blogolásba! Nekem elsőre teccik, várom a folytatást :)

    Kitartás: egy igazi író esőben, fagyban, hóban, szélben, tikkasztó hőségben is író marad, uttyhoty remélem sok-sok szösszenetet hallunk még Tőled - Felőletek.

    Pusszantom a kiccsaládot: Joe, a 6lövetű (alias O. J.)

    VálaszTörlés
  2. Itt a hazim, Zoltika, bar a filmre valo utalast nem talatam:

    `...Freud therefore used cocaine as a stimulus, something to help him manage his depression, achieve a state of well being, and relax under tense circumstances.

    Cocaine also had medical advantages for Freud. He started his research in this field concerning the impact of cocaine on medicine, on minor surgery to be more precise....`

    VálaszTörlés
  3. Keep it going, Zoli! De a lanyok benyomasaira is kivancsi lennek! Kellett tehenet venni utkozben? Vagy minden megvan az almariumban az uj otthonotokban mar?

    BTW, www.freudfile.org/cocaine.html :-) Andris! Watch out for plagiarism! ;-P

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok Földijeink!

    Ezek szerint jól indul a kaland, és ki is érdemli a kaland nevet. :-)
    A továbbiakban kevesebb rendőrt, több háziállatot kívánunk.
    A pólót pedig előreláthatólag jövő nyáron vesszük át, gyűjtsétek a hrivnyákat!

    Good Will Hunting

    VálaszTörlés
  5. Bingo! A Hard Rock Cafe Kijev póló szerencsés nyertesei Balázs és Vera, kongratyulésön (ha télleg kijöttök, bónuszként kaptok +1 pólót, hüjjén néznétek ki egy pólóban). Ja, azt mondtam, hogy Kijevben nincs is Hard Rock Café? De póló azért van, dont worry!!

    VálaszTörlés
  6. BUNDA! A helyes valaszt azert elarulod, te zero?!

    VálaszTörlés
  7. Jézusi korban olvasni már illik tunni, lúzer...a megfelytést Balázs mekkűtte: Jóakaratvadászat. Ennél többet nem segíthetek...oszt mikó szkájpolunk?

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó! Örülök, hogy lépést tartasz a divattal és blogger lettél. csak nehogy a végén celeb legyen belőled...
    Minden jót, várjuk a következőket.
    Üdv, Bajaiék

    VálaszTörlés
  9. Köszi! Részünkről bunda is lehet, pláne ha télen megyünk ki ;-)

    VálaszTörlés
  10. Zdrasztvuj daragoj zjaty,
    Tiszta szerencse, hogy nem Indiába vitt a jó sorsotok, mert azóta is néhány négylábú kérődző után araszolhatnátok az országúton. Ebből az aspektusból mit számít az a néhány hrivnya, amit a rend éber őrei a békés egymás mellett élés érdekében legomboltak rólatok.
    anyóska

    VálaszTörlés
  11. ..vasz haben zi gezürzavar?! Nicht ugri-bugri, nur langzam spazíren!...
    ...ja....Guter-Wille-Jagd...dasz ist aber cimlich stark du zákgezicht.
    Ha felfedezitek a környeket akkor Pripjatig ne mennyetek, a 4es Blog meg mindég UV-zölden ragyog.
    HIp-Hip Fukushima Nepifront!
    ...nem ertem, hogy a helybeli Pitykenek ecseri-market-véred ellenere nem voltal kepes beadagolni a Vengrijaban mar honos "Gumi-zarovonalat bont" es altalad leginkabb kedvelt es gyakorolt "hatarok nelküli KM-ora tü" EU-komform normativ szokasjogi rendelkezeseket! Szegyeld yourself!

    Benzinjegyetek van?

    VálaszTörlés